Wielu próbowało odtworzyć zapach irysu, ale jego kłącza nigdy nie otrzymały takiej atencji jak w Bois d’Iris; Hojne proporcje naturalnego irysu pozwoliły stworzyć bezprecedensową głębię i olfaktywną autentyczność.
Zapach irysu można odnaleźć na skalistych wzgórzach Toskanii. Irys Blady (Iris Pallada), najbardziej aromatyczny z irysów, rośnie wyłącznie po tej stronie jałowych skał i miękkiej gleby. Inaczej niż kwiat osmantusa, którego powierzchniowe komórki wydzielają olejki eteryczne, irys swoje olfaktorium zawdzięcza kłączom; proces ten jest tak zawiły, że trzeba kilku lat skomplikowanych procesów, żeby odkryć jego tajemnicę: uprawianie, ręczne pielenie, aby uniknąć uszkodzenia kłączy, zbiory (3 lata później), przebieranie i łuskanie, mycie, po którym następuje całomiesięczne suszenie kłączy w słońcu, rozłożonych na kratownicach, następnie pięć lat dehydratacji w workach, potem mielenie w fabryce. Proszek, który uzyskuje się w ciągu tych sześciu lat przygotowań maceruje się następnie w zimnej wodzie.
W końcu, destylacja parą kończy proces wytwarzania esencji irysu, nazywanej także masłem, i gwarantującej, że chemicy przestrzegali sztywnych reguł wymagających stosowania umiarkowanej temperatury. Raz wydestylowana, ta kremowa substancja zamienia się w cudowny i bezcenny skarb: absolut irysu. Osiem lat skomplikowanych czynności wymaganych jest, by wyekstrahować jeden litr absolutu irysa z czterdziestu ton kłączy irysu, stąd rzadkość tego arystokratycznego aromatu w dzisiejszych kompozycjach zapachowych… Magia kwiatu, który w połączeniu z wetywerią, bergamotką, drzewem cedrowym, narcyzem, geranium i piżmem prezentuje splendor Bois d’Iris.
Dominujące w Bois d’Iris:
Iris Pallida, (kosaciec blady) zwany „okazałym” lub Iris Fiorentina (kosaciec florentyński). 200 kg irysu zużywa się do produkcji 250 ml Bois d’Iris.
Składniki:
irys, wetyweria, bergamotka, narcyz, geranium, piżmo.