Listopad 9, 2022

CYNAMON W ROLI GŁÓWNEJ

Dziś poświęcimy chwilę składnikowi, który w kolejnych miesiącach będzie zapewne jedną z najczęściej poszukiwanych nut w perfumach. Cynamon, bo o nim mowa, to jeden z najbardziej otulających aromatów i choć nie wszyscy przepadają za jego wonią, to znacznie więcej ma wielbicieli, niż przeciwników. Poszukując cynamonowej nuty w perfumach warto sprawdzić zestawienia składników, które potęgują lub harmonizują jego moc, gdyż cynamon to jeden z najmocniejszych przyprawowych komponentów perfum.

PACHNĄCA KORA

Chociaż ma roślinne pochodzenie, na próżno szukać go wśród roślin. Cynamonowiec – Cinnamomum Scheffer, to właściwa nazwa drzewa, z którego wytwarzany jest cynamon, będący jedynie sproszkowaną korą drzewa. Największym producentem tej cennej przyprawy jest Sri Lanka, ale pokrewne gatunki, które powszechnie nazywane są również cynamonem, znajdziemy w Chinach i Indonezji. Rodzina cynamonowców obejmuje 250 gatunków, których kora znajduje zastosowanie w gastronomii, medycynie, kosmetologii, ale często wykorzystuje się również drewno i liście cynamonowca.

Warto wspomnieć, że cynamon jest jedną z najstarszych (pierwsze wzmianki sprzed 4000lat!) i najbardziej aromatycznych przypraw świata. W starożytności drzewo cynamonowca uznawane było za roślinę boga miłości, a i obecnie cynamon uchodzi za niezwykły afrodyzjak. Zapach cynamonu odpręża, relaksuje, roztacza ciepłą aurę i poprawia nastrój. W chłodnych miesiącach perfumy z nutą cynamonu będą jak dodatkowy szal, który otuli rozgrzewającym aromatem.

WŁAŚCIWOŚCI OLEJKU CYNAMONOWEGO

Dla szeroko pojętego przemysłu gatunkiem o największym znaczeniu jest cynamonowiec cejloński. Najczęściej wykorzystywany jest jednak cynamonowiec wonny (chiński, kasja), który ma intensywniejszy i słodszy aromat.

Olejek cynamonowy do produkcji perfum pozyskiwany jest z odpadów kory, gałęzi lub liści rośliny. Od 50 do 75% olejku eterycznego składa się z cynamalu (aldehyd cynamonowy), od 4 do 10% eugenolu, w składzie znajdziemy też substancje takie jak: octan cynamylu, felandren, linalol, inne aldehydy. Największe stężenie cynamalu zawiera cynamon chiński, ma on barwę od jasnożółtej po ciemnożółtą z akcentami brązu oraz intensywny, słodko-ostry zapach. Od prawdziwego cynamonu cejlońskiego odróżnia go barwa, grubość kory i jej budowa (w cynamonie cejlońskim wielowarstwowa).

Często olejek z kory cynamonowej zastępuje się olejkiem z liści cynamonowca lub syntetycznie wytwarzaną substancją, gdyż ten pierwszy jest dość drogi w pozyskiwaniu.

KORZENNY AKORD W PERFUMACH Z CYNAMONEM

Cynamon w perfumach, choć nie jest wytwarzany z podziemnych części rośliny, jest nutą korzenną. Bardzo często spotkamy go w kompozycjach orientalnych, drzewnych, przyprawowych, ale towarzyszy też gourmandowym mieszankom. Dobrze komponuje się z intensywnymi aromatami śliwek, pomarańczy i jabłek, czekoladowymi nutami praliny, paczuli czy kakao, w których równoważy słodycz. Jego ostrość doskonale potęgują inne przyprawy, a w szczególności gałka muszkatołowa i pieprz, nadając perfumom mocny charakter. Z kardamonem, goździkami i miodem tworzy duet idealny w zimowych kompozycjach, a obok trunkowych aromatów staje się przyjemnie rozgrzewający. Słodki cynamon lubi również zestawienie z tytoniem, wanilią, żywicami i esencjami drzewnymi. Mimo swojej specyficznej woni kojarzącej się z korzennym klimatem, nie zawsze musi emanować piernikową nutą.

NAJCIEKAWSZE PERFUMY Z NUTĄ CYNAMONU W MON CREDO

• Pierwsze miejsce przysługuje królowi cynamonu w perfumeryjnym wydaniu – Oajanowi Parfums de Marly. Ciężko o bardziej cynamonowe perfumy. Od otwarcia bucha chmura pylistego cynamonu osłodzonego solidną dawką miodu, tonki i wanilii, podkreślonego morelowym osmantusem. Oajan to prawdziwy mocarz, gdyż od mocnego początku po samą bazę raczy nas bardzo intensywnymi nutami żywic, ambry, paczuli i piżma.

• Naszym drugim typem jest La danza delle libellule Nobile 1942, popularnie określana tańcem ważek, kojarzona najczęściej z zapachem szarlotki. Ta woda perfumowana to istna uczta dla zmysłów. Jabłuszko okraszone cynamonem, wanilią i kakao na cedrowej podstawie, to aromatyczny deser, który nieustannie skrada serca naszych klientek.

• Wśród naszych propozycji jest też herbaciana kompozycja Secret of Success State of Mind z bardzo wyważoną szczyptą cynamonu. Zapach wyraźnie skręca w orientalny klimat, gdyż obok cynamonu znalazł się kardamon i agar, jednak aromatyczna zieleń rozmarynu, liście herbaty i cytrusy doskonale równoważą cięższe nuty. Bez wątpienia tak może pachnieć sukces!

• Dla panów również mamy rewelacyjne cynamomowe zapachy – Damascus Gritti, to przykład perfum, w których cynamon występuje w duecie z dymnymi tonami mirry i tytoniu. Aby nadać nieco przestrzeni temu ciężkiemu zapachowi, w otwarciu pojawiły się pomarańczowe akcenty owocu i neroli. W chłodnym powietrzu temperamentny Damascus jest wręcz hipnotyzujący.

• Cynamon + brandy to niebanalne połączenie, a dodatek czekolady w No.31 Mirko Buffini tworzy mieszankę, obok której ciężko przejść obojętnie. Akcent kolońskiej nuty lawendy nadaje całości elegancji, jednak nie zaburza nowoczesnego klimatu perfum. W tym zapachu cynamon nie dominuje, ale podkreśla głębię każdego z pozostałych aromatów.

Macie swoje ulubione cynamonowe perfumy? A może potrzebujecie dalszych wskazówek? Nasza perfumeria ma dla Was kilkadziesiąt propozycji z nutą cynamonu, a my chętnie podpowiemy, gdzie szukać odpowiedniego zapachu na chłodne dni.