Marzec 4, 2024

AROMAT KAWY W PERFUMACH NISZOWYCH

Zapach kawy to jeden z najbardziej charakterystycznych aromatów. W zasadzie nie da się go pomylić z żadnym innym, a zapach świeżo zmielonych ziaren kawy wprawia w dobry nastrój nie tylko smakoszy tego aromatycznego napoju. Kojarzy się z leniwym porankiem, czasem spędzanym w miłym towarzystwie, relaksem i spokojem. A co, gdyby woń kawy mogła towarzyszyć nam przez cały dzień? Jest to to możliwe dzięki wyjątkowym niszowym kompozycjom!

AROMAT KAWY W PERFUMACH

Obecność aromatu kawy w perfumach nie jest nowym trendem, wszak możemy go znaleźć w tak kultowych perfumach, jak Black Opium od Yves Saint Laurent, czy A*Men Thierry'ego Muglera, jednak dopiero perfumiarstwo niszowe pozwoliło wybrzmieć mu w pełni. O ile w kompozycjach selektywnych kawa stanowi zwykle dodatek, tło dla innych składników, o tyle w wielu perfumach niszowych gra ona pierwsze skrzypce, racząc nas swoim gęstym, głębokim aromatem. Nadaje perfumom tajemniczości, zmysłowości i intensywności. Najczęściej łączona jest z wanilią, paczulą, tonką, cukrem, czy czekoladą – wtedy najlepiej oddaje swój gęsty, gourmandowy aromat. Równie ciekawie wypada jednak z połączeniu z pikantnymi przyprawami, nutami kwiatowymi (zwłaszcza różą i jaśminem), owocowymi czy drzewnymi. Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji perfum z kawą, które naszym zdaniem najciekawiej oddają jej wyjątkową woń.

NAJNOWSZE PERFUMY Z KAWĄ W ASORTYMENCIE MON CREDO

Rok 2023 był niezwykle łaskawy dla fanów kawowych nut w perfumach, gdyż nasze półki wzbogaciły się o 3 wyjątkowe kompozycje, które szturmem zdobyły serca naszych klientów. Pierwszą z nich jest Amore Caffè od marki Mancera. Jeśli lubicie kawę słodkim, syropowym wydaniu, te perfumy z pewnością przypadną Wam do gustu, zwłaszcza, że tej „bomby kalorycznej” możecie używać bez żadnych ograniczeń! Amore Caffè to połączenie kawy z amaretto, wanilią, lodami, brązowym cukrem i ambrą. Jest słodko, pysznie, deserowo i bardzo gourmndowo. Wbrew pozorom jest to kompozycja świetnie wyważona, jej słodycz nie przytłacza, a projekcja nie jest tak duża jak w przypadku niektórych propozycji Mancery, co w tym przypadku uważamy za duży plus.

Drugą kawową propozycją w naszym asortymencie jest Espresso Please od młodej marki Gleam London, założonej przez córki włoskiego perfumiarza, Luki Gritti. Jak można się spodziewać, to właśnie Luca stoi za wszystkimi kompozycjami marki i trzeba przyznać, że świetnie wyczuwa nowoczesne trendy, które mogą zainteresować młodszego odbiorcę. Espresso Please jest niczym leniwe popołudnie w przytulnej kafejce, gdzie zapach świeżo zmielonej kawy przyjemnie wibruje w nozdrzach. Czas spędzony na wesołych rozmowach płynie powoli, miękkie sofy i fotele zapraszają do relaksu, jest jednocześnie gwarno i intymnie. Któż z nas nie podda się takiej atmosferze? W końcu nie bez powodu duża część akcji kultowego serialu „Przyjaciele” toczy się właśnie w kawiarni. W Espresso Please ta kawiarniana atmosfera została wyrażona poprzez niezwykle udane połączenie kawy z orzechem laskowym, ciemną czekoladą i tonką. Gęsta, słodka i przyjemnie zharmonizowana kompozycja, która uwodzi swoim radosnym urokiem.

Spośród trzech naszych kawowych nowości Durocaffe od marki Bois 1920 jest z pewnością najbardziej esencjonalna. Aromat kawy jest tu gęsty, gorzkawy, są to bardziej świeżo palone ziarna kawy, niż słodki deser kawowy. Świetnie łączy się z akordem gorzkiej czekolady, która wzmacnia bogactwo aromatu. Słodkie dodatki w postaci wanilii i cukru są tu tylko subtelnym tłem, a delikatny aromat róży damasceńskiej dodaje perfumom elegancji. Durocffe to idealna propozycja dla poszukiwaczy jak najwyższej „zawartości kawy w kawie” - jej aromat jest tu bogaty i niezmącony zbędnymi dodatkami.

PERFUMY Z KAWĄ, KTÓRE WARTO POZNAĆ

W asortymencie Mon Credo perfumy z kawą rozgościły się już wcześniej. Jej subtelny dodatek możemy znaleźć w wielu kompozycjach, ale my wybraliśmy kolejne trzy, które w wyjątkowy sposób oddają kawowy aromat.

Zaczniemy od klasycznego połączenia kawy z czekoladą, które znajdziemy w perfumach Tethys od marki Giardino Benessere. Inspirowane tytanidą Tetydą, władczynią mórz i oceanów, ukazują niezwykłe bogactwo gourmandowego aromatu. Otwarcie Tethys przypomina walkę o pierwszeństwo pomiędzy świeżo palonymi ziarnami kawy a gorzką czekoladą w otoczeniu waniliowego aromatu. Bogata słodycz tego trio pozostaje z nami przez cały czas, ale dodatek róży damasceńskiej i jaśminu nadaje kompozycji zmysłowości i uwodzicielskiego charakteru.

Kolejna nasza propozycja przedstawia kawę w trochę innej odsłonie. Aoud Café to kompozycja wielowymiarowa, aby poznać całe bogactwo jej aromatu, trzeba dać jej czas. Palone ziarna kawy zostały tu połączone ze słodkim, cukrowym aromatem, nutami drzewnymi, kwiatowymi oraz bursztynem. Kawowy aromat, wyraźnie wyczuwalny w otwarciu Aoud Café, z czasem oddaje pierwszeństwo bursztynowo-drzewnej bazie sprawiając, że początkowa słodycz topnieje na rzecz bardziej dymnych, wytrawnych tonów.

Na zakończenie mamy dla Was kompozycję nietuzinkową i z pewnością nie dla każdego. Jeśli znacie włoską markę Arte Profumi, wiecie że jej kompozycje to zapachy dla prawdziwych koneserów – bezkompromisowe, czasem kontrowersyjne, oparte na doskonałej jakości składnikach, często w bardzo nieoczywistych połączeniach. Takie są właśnie perfumy Velvet Rouge , w których gęsty aromat czarnej kawy z odrobiną kakao został doprawiony papryczką chilli i gałką muszkatołową. Efekt? Monumentalna, mroczna i pikantna kompozycja o doskonałych parametrach, która w ciągu dnia może przytłaczać, ale wieczorem ukaże wszystkie swoje niuanse. Velvet Rouge to kwintesencja perfum artystycznych – odbieranych jako kompletne dzieło, wyraz artystycznej wizji ich kreatora, nietuzinkowych i kompletnych.