Pokaż koszyk
Grudzień 30, 2020

ZAPACHY ŚWIĄT CZĘŚĆ 3

Mamy nadzieję, że w poprzednich częściach zaspokoiliśmy ciekawość wielbicieli korzenno-przyprawowych aromatów, perfumowych łasuchów oraz że nasze propozycje stały się dla nich inspiracją przy wyborze perfum podkreślających magiczną aurę Świąt. Ostatnią część poświęcamy składnikom, które pachną lasem, drewnem trzaskającym w kominku, suszonymi owocami i orzechami oraz rozgrzewającymi trunkami.

Oprócz ciast, ciasteczek, mandarynek, pomarańczy czy cynamonu wiele domów w Wigilię wypełni aromat kompotu z suszu, rodzynek, fig, daktyli, orzechów... Jeśli te składniki Wam także przypominają święta i poszukujecie ich również w perfumach, to być może któraś z naszych propozycji szczególnie trafi w Wasze oczekiwania.

Oczywiście rodzynkowym klasykiem jest 1270 wspominany w części 1, ale serca naszych klientów skradł także jeden z zapachów nowej serii Lubin – Gajah Mada. Słodkie daktyle, śliwka i pigwa tworzą w nim idealną kompozycję z balsamicznym tłem, która jest wręcz stworzona na zimowy okres. Syropowo-karmelową słodycz daktyli znajdziemy też w Desert Suave od Liquides Imaginires. Ciepłem aromatycznych przypraw otoczona jest mieszanka suszonych owoców w Tonce Estebana – tu wyjątkowo podkreśla je ekstrakt z nasion tonki. Orzechowe akcenty są dużo rzadziej spotykane w perfumach, jednak mamy coś także dla ich fanów: w Amber Fever orzechy laskowe oblewa bursztynowy eliksir, jak złoty miód, a jeszcze wyraźniejszą nutę orzecha znajdziemy w Times Square Masque, gdzie podkreśla go osmantus i drzewne tło. Migdały spotkamy częściej w naszych kompozycjach, na przykład w Lost Cherry (chociaż to prawdziwe wiśniowe szaleństwo), migdał jest równie ważny w tej kompozycji, co wiśnia, tworzy niezapomnianą, soczystą, lekko marcepanową słodycz. Panom przypadnie do gustu Pegasus, w którym gorzki migdał jest gorzki tylko z nazwy, bo całość tworzy niezwykle ciepłą i otulającą mieszankę.

Akapit wyżej powinien znaleźć się też Rudis, ze względu na bogaty aromat suszu owocowego, jednak czerwone wino zdominowało tę kompozycję i dlatego Rudis rozpoczyna naszą trunkową listę, a Bloody Wood nie mógłby nie znaleźć się obok niego, jako zapach inspirowany winem oraz zawierający jego aromat w składzie. 

Szukając alkoholowych aromatów warto zerknąć na półkę Frapin, gdyż marka swoją działalność rozpoczęła od produkcji koniaków i ich perfumy opierają się na szlachetnych trunkowych akordach, jak rum czy koniak. A jeśli już mowa o koniaku, to nie można pominąć Korrigana Lubin, w którym koniak i whiskey łączą się z mlecznym ambrette. Z kolei aromat rumu ze skórką pomarańczową zniewala w legendarnym Idole. Na koniec łyk szampana z Dom Rosa, mmm... aż kręci się w głowie!

Leśne aromaty częściej wypełniają wnętrza mieszając się z dymną smugą palonego drewna z kominka. Jednak czasem słyszymy pytania o takie akcenty w perfumach, dlatego znaleźliśmy kilka zapachów również dla wielbicieli perfumowych drzewnych i iglastych niuansów. Ecstasy jest jednym z naszych najbardziej znanych „leśnych” zapachów z wyraźnym sosnowo–świerkowym tonem i mocnym kadzidlanym tłem. Świeższy i lżejszy (ale również w koncentracji ekstraktu) jest Siene, który otwiera się wytrawnym akcentem jałowca i cyprysa, dalej dołączają do nich słodsze nuty miodu i drzewa sandałowego oraz żywice i irys. Tiziana Terenzi proponuje nam również Draconisa z dużą dawką czarnego i zielonego pieprzu, cytrusów oraz jałowca. Z kolei Stella Cadente od Linari na pewno spodoba się tym, którzy aromat igliwia chcą połączyć z korzenną słodyczą – sosna, cynamon, goździk i paczula to wybitnie zimowe zestawienie.

Powyższe propozycje będą aktualne nie tylko w grudniu, ale przez całą zimę, przedłużą nam ten wyjątkowy świąteczny klimat, a także zaskoczą przepięknie rozwijając się w mroźnym powietrzu i niższych temperaturach, których w tym roku jeszcze nie odczuliśmy. Zachęcamy, by prześledzić bogaty wachlarz perfum proponowanych przez nas na zimowy okres, zapewniamy, że zadowoli wszelkie gusta!

Do prawidłowego działania strony niezbędne są pliki cookie, zapoznaj się z naszą polityką plików cookie.     AKCEPTUJĘ