Grudzień 29, 2020

ZAPACHY ŚWIĄT CZĘŚĆ 2

Najczęściej wymieniane "świąteczne" komponenty perfum, o których pisaliśmy w części pierwszej artykułu, w większości są rozgrzewające, otulające i intensywne. Wybieramy znacznie częściej takie składniki, gdyż tworzą one iluzję ciepłej aury, która niweluje nieprzyjemną ostrość chłodu. Poniżej przypominamy zapachy, które goszczą u nas od lat, bestsellery a także nowości, które pojawiły się na naszych półkach w minionym roku.

Jeśli chodzi o perfumy zawierające wspomniane wcześniej składniki, na pierwsze miejsce według nas zasługuje 1270, w którym znajdziemy prawdziwą eksplozję świątecznych aromatów: pomarańczę, rodzynki, suszone śliwki, kawę, kakao, przyprawy, nuty drzewne, miód, kwiat lipy. Zapach jest bardzo wyważony, nie przytłacza, układa się niezwykle ciekawie zarówno na damskiej, jak i męskiej skórze. Stawiamy te perfumy na najwyższym stopniu podium, gdyż kompozycja jest niezwykle rozgrzewająca, lekko słodka z nutką ostrości, bogata w aromaty jak zimowa herbata z mnóstwem przypraw i plastrem pomarańczy, można w niej dostrzec i cięższą, drzewno-aromatyczną stronę i miodowo-piernikowe niuanse.

Sporą dawkę korzennej słodyczy w połączeniu z mocnymi przyprawami znajdziemy w Re Nero, Delectation Splendide czy Instant Crush, a na wielbicieli ostrzejszych akcentów czekają Irae i Velvet Rouge – słodko – ostre kompozycje z akcentem kakao, pieprzu i chilli. Jeśli jednak wolicie postawić na wyjątkowo świąteczny aromat korzenny dominujący w kompozycji, polecamy szczególnie cynamonowy Oajan, cudownie miękki i idealny do szalika lub swetra. Trochę mniej słodki cynamon tworzy ciekawe mieszanki z tytoniem i mirrą w Damascus a także . W chłodnym powietrzu szlachetnie układa się wytrawny Hale Bopp, w którym nucie cynamonu towarzyszą żywice i gałka muszkatołowa.

Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez aromatycznych cytrusów, których zapach wypełnia przestrzeń domu, a smak wzbogaca herbaty i grzańce. Oprócz nich jako "świąteczne" kojarzą się nam także wiśnie (w połączeniu z migdałami, czekoladą lub rumem), śliwki oraz jabłka, których używamy do świątecznych wypieków. Gdzie znajdziemy ich perfumową namiastkę?

Z pewnością w gęstym, wieczorowym Angelo di Fiume – zapachu, który po prostu pachnie świątecznym czekoladowym ciastem z wiśniami. Diadema od Moresque jest w bardzo podobnym klimacie z wyraźną wiśnią, lecz słodsza i jakby pozbawiona nutki dymu z kominka. Jeśli czytają nas fani śliwki słodko–wytrawnej w stylu dawnego Feminite du Bois Shiseido, to ich gusta zadowoli aromatyczna śliwa z kardamonem, cynamonem i pieprzem w Dolce di Giorno. Mamy też zamknięty we flakonie jabłecznik z cynamonem – bestsellerowy La danza delle Libellule. Wracając do cytrusów, te proponuje w zasadzie każda marka, w przeróżnych odsłonach. Naszymi ulubieńcami na święta są: Mirage z bogatym cytrusowym otwarciem przechodzącym w balsamiczne serce, kobiecy, głęboki pomarańczowo – drzewny Darcy , lub świąteczny klasyk – Elixir des Merveilles, którego lżejsze flankery również znajdują w naszym asortymencie.

Powyższe propozycje w przeważającej części łączą akord owocowy ze słodkim tłem, jednak wśród naszych klientów jest wiele osób, które szukają dominującego akordu gourmand i prawdziwej "ciastkowej" słodyczy. Takiej na pewno nie brakuje w Precious Oud od Mancery, w którym łączy się nuta tiramisu z czekoladową paczulą i whiskey – uczta dla zmysłów! W Święta nie może zabraknąć piernika, my częstujemy nim w niebieskiej gwiazdce Manhattan, w której piernikowy akord otacza śliwka, szafran, miód, czekolada, gałka muszkatołowa i drzewne tony – prawdziwa gwiazdka! Wśród czekoladowych wariacji warto zwrócić uwagę na Mirandę z wanilią i lukrecją a także na Tethys z głównym aromatem kawy, czekolady i róży.

W kolejnej części wybierzemy zapachy lasu, orzechy, suszone owoce i trunkowe akcenty.