Czerwiec 20, 2017

Zapachy d'Orsay Paris

D'Orsay Paris to francuska firma perfumiarska założona w 1830 roku w Paryżu przez hrabiego Alfreda d'Orsay, który zaprojektował kilka zapachów dla swojej kochanki Lady Marguerite de Blessington.

Jednymi z nich były perfumy L'eau du Bouquet, które oficjalnie zostały wprowadzone na rynek w roku 1865 roku przez spadkobierców hrabiego.

Na początku XX wieku firma została przejęta przez inwestorów francuskich i zagranicznych. W 1908 roku założono Compagnie Française des Parfums d’Orsay. Od tamtej pory firma rozwija przede wszystkim oryginalne zapachy i receptury hrabiego d'Orsay.

Od 2007 roku szefową firmy jest Marie Huet, dzięki której firma nabrała rozpędu, a perfumy marki zyskały na popularności nie tylko we Francji, ale też na całym świecie. Perfumy sprzedawane są wyłącznie w luksusowych perfumeriach, domach towarowych i wybranych sklepach w zaledwie 26 krajach.

Współczesne zapachy Parfum d'Orsay skierowane są zarówno do kobiet, jak i mężczyzn szukających elegancji i oryginalności z odrobiną ekstrawagancji.

Linia Intemporelle

Etiquette Bleue to damski zapach, którego oryginalna wersja została stworzona przez samego hrabiego d'Orsay dla Marguerite de Blessington. Świeże, kobiece i romantyczne perfumy miały odzwierciedlać ich miłość. By zachować tajemnicę, hrabia nie nadał zapachowi nazwy, a jedynie oznaczył etykietą w niebieskim kolorze.

Perfumy te w nucie głowy mają bergamotkę, cytrynę, rozmaryn i słodką pomarańczę, które uzupełniane są przez zawarte w nucie głowy kwiat pomarańczy, drzewo różane, mirrę i opoponaks. Całość dopelnia nuta bazy : drzewo sandałowe, ambra, waniia.

D'Orsay Arome 3 to świeży i orzeźwiający męski zapach, przywołujący naturalny urok i delikatność oraz upodobanie do wysokogatunkowych materiałów.

W nucie głowy wyczuć możemy lawendę, bergamotkę, pomarańczę i neroli. Nuta serca to między innymi jaśmin, szałwia, gałka muszkatałowa, ylang-ylang uzupełnione mirrą i zapachami korzennymi. Całość dopełniają wanilia, ambra, irys oraz szlachetne drzewa, które stanowią nutę bazy.

Linia Intense

Le Dandy to drzewno-korzenny zapach dla mężczyzn, który został zaprojektowany w 1925 roku. W nucie głowy odnajdziemy w nich whisky, rum, brzoskwinię, ananasa i śliwkę. Na nutę serca składają się imbir, gałka muszkatałowa, kardamon, cynamon i goździki. Kompozycję uzupełniają drzewo sandałowe, benzoin, paczuli i bób tonka, a także tytoń i miód. Zapach jest bardzo elegancki i zaskakująco nowoczesny.

Zapach Le Nomade to perfumy również skierowane do mężczyzn. Ta drzewno-kwiatowa kompozycja wydana została w roku 2001. Połączenie wetywerii, gałki muszkatałowej, limetki i bergamotki uzupełnione zostało jaśminem, geranium, przyprawami korzennymi, a także ziołowymi nutami szałwii. W nucie bazy znajdziemy również aromat cedru, drzewa sandałowego i mchu.