Marzec 29, 2021

ZAPACHEM PRZYWOŁUJEMY KWITNĄCĄ WIOSNĘ!

Chociaż przesilenie wiosenne kilka dni temu rozpoczęło astronomiczną wiosnę, to aura panująca na zewnątrz nie do końca zwiastuje nam obraz wiosny takiej, jaką chcielibyśmy mieć podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Jednym ze zwiastunów wiosny w krajobrazie i w powietrzu, są kwitnące i pachnące drzewa oraz krzewy, dlatego szukamy ich zapachów na perfumeryjnych półkach, aby przywołać myślami prawdziwą wiosnę.

KWIATOWE AROMATY DRZEW JUŻ OD MARCOWYCH DNI

Jakie pachnące drzewa budzą się jako pierwsze w naszym otoczeniu, po zimowej hibernacji? Które aromaty kwitnących drzew i krzewów kojarzą nam się jako najpiękniejsze, najbardziej przenikające powietrze? Wytypowaliśmy dla Was osiem przepięknych aromatów kwiatów drzew ukrytych w kompozycjach zapachowych, które znajdziecie w Mon Credo.

Jako pierwsze możemy dostrzec kwitnące śliwy i morele, które już od marca urzekają bladoróżową barwą płatków delikatnych kwiatów i równie subtelnym, lekko słodkim zapachem. Jeśli trafimy w perfumach na kwiat brzoskwini, mirabelki czy inny „śliwkowy”, to jego woń będzie równie łagodna, w przeciwieństwie do zapachu samego owocu. Nieco później - w kwietniu, zaczyna kwitnąć grusza, z reguły wydzielając ledwie wyczuwalny aromat, jednak są odmiany, których białe kwiaty pachną bardzo intensywnie. Następnie nasze zmysły porusza hipnotyzujący zapach kwitnących wiśni, ich ośnieżone płatkami drzewa pachną w kwietniu i w maju. W tym samym czasie swoje egzotycznie wyglądające pąki rozwija magnolia. Czarujący, kremowy aromat tego kwiatu jest dosyć często spotykany w perfumach. Przez maj i czerwiec kwitnie wiele drzew i krzewów, z pewnością jednym z popularniejszych w naszym klimacie są bzy. Krzewy występują w różnych odmianach kolorystycznych, ale zawsze pachną tak samo intensywnie, a ich zapach projektuje z ogromną mocą. Bardzo silną woń mają też kwiaty głogu, który kwitnie od maja do czerwca oraz oczywiście robinii akacjowej, popularnie nazywanej akacją.

KWITNĄCE DRZEWNE GAŁĄZKI W BUKIETACH ZAPACHOWYCH

Kwiat moreli znajdziemy w znanym i bardzo lubianym zapachu od marki Hermes – Jour d'Hermes Absolu. Wspomnianej nucie towarzyszą inne kwiatowe akcenty oraz orzeźwiający grejpfrut w bardzo czystej kompozycji z drzewnym tłem. Kwiat śliwy przepięknie łączy się ze zmysłową słodyczą tego owocu w zapachu Toma Forda – Plum Japonais . Choć ogólny odbiór aromatu może wydać się ciężki, ze względu na zawartość wielu drzewnych i korzennych nut, to przy ograniczonej aplikacji zapach nie przytłacza, lecz pięknie ewoluuje. Andromedę Tiziany Terenzi zna większość naszych klientów. Jej słodki, dziewczęcy charakter idealnie współgra z wiosenną aurą dzięki zawartości nuty trawy, brzoskwini i bardzo kobiecego akcentu kwiatu gruszy. Szukając kwiatu wiśni, zatrzymaliśmy się przy kilku naszych kompozycjach, jednak ostatecznie wybraliśmy Rose de Courreges od Courreges ze względu na świeże, zielone otwarcie. W zapachu mamy oczywiście kwiat wiśni, różę, ale i znakomite tło, w którym zieleń bambusa łączy się z grejpfrutem i lotosem. Kwiat magnolii tworzy główny, intensywnie kwiatowy akord z jaśminem, fiołkiem i heliotropem w niezwykle przestrzennych perfumach Secret Arte Profumi. Szlachetną, miodowo–kwiatową woń uwalniają białe kwiatostany akacji, które zaczynają kwitnąć pod koniec maja. Fleur de Portofino Toma Forda zawiera ich aromat w sercu, które tworzy z magnolią, kwiatem pomarańczy, jaśminem i bogactwem cytrusów w otwarciu. Kwitnący głóg z kolei występuje w perfumach rzadziej niż poprzednie komponenty, ale dla ciekawych tego składnika polecamy nowość z kolekcji Tiziany Terenzi – Telea. Wiosenne, fioletowe bzy w radosnym, świeżym zestawieniu z bluszczem i konwalią prezentuje markaHistoires de Parfums w zapachu This Is Not A Blue Bottle 1.2.

Liczymy na to, że lada dzień prawdziwie wiosenna aura przegoni już na dobre ostatki zimowego chłodu. Jeśli jednak pogoda każe nam dłużej czekać na wiosenne ciepło i zapachy budzącej się natury, to proponujemy sięgnąć po powyższe kompozycje, które pomogą zbudować przyjemną atmosferę wokół i odrobinę rozjaśnić nietypowe, ponure przedwiośnie.