Listopad 30, 2020

Zapach czystości

Świeżość to jedno z pierwszych określeń wymienianych przez klientów perfumerii, którzy szukają w zapachach orzeźwienia na upalne dni. Standardowe wyobrażenia o takiej kompozycji to coś musującego, lekkiego, kwaskowatego, kremowego lub z deliktną nutą słodyczy. Coś, co kojarzy się z naturą i podkręci beztroski klimat. Czasem jednak podkreśla odrobinę za bardzo, szczególnie wtedy, gdy granica tolerancji na wysokie temperatury przesuwa się o kilka stopni w dół i zmęczyć może nawet pozornie bezpieczny aromat. Pragniemy wówczas otoczyć się mgiełką zapewniającą uczucie czystości po porannym prysznicu i dającą wrażenie otwartej przestrzeni, chcemy czuć wokół siebie świeżość powietrza, które wpada przez uchylone okno, lub zapach wiatru, który zatrzymało rozwieszone pranie.

Gdzie ich szukać? Jakie rodzaje aromatów kojarzących się z czystością znajdziemy w perfumach? Jakie składniki najdokładniej oddają zapach czystości? Zerknijmy na półki i poszukajmy odpowiedzi we flakonach.

Olfaktoryczne barwy czystości

Czystość w perfumach przybiera wiele różnych odcieni (choć z reguły kojarzy się ze sterylną bielą). Może być śnieżnobiała – jak świeżo wyprana pościel, której zapach wypełnia cały dom, albo kremowa, niosąca  aromat dobrego mydełka (bądź innego kosmetyku), czy podkreślająca subtelny, cielesny zapach skóry po kąpieli. Bywa też z jasnym błękitnym deseniem charakterystycznym dla morskiej świeżości, bladoseledynowa z lekką nutą roślinnego orzeźwienia, a czasem nawet kryształowa i przejrzysta jak powietrze.

Jakie składniki najbardziej realistycznie odtwarzają czystość?

Jest ich wiele, ale na pewno powinniśmy wyróżnić kilka aromatów białych kwiatów – głównie gardenii, lilii, bzu, magnolii i kwiatu pomarańczy. Te składniki dają wrażenie przestrzeni, ale mają też bardzo subtelną nutę kremowej słodyczy. Kremowo-pudrowy czysty ton uwalnia również delikatne białe piżmo. Czystość odnajdziemy także wśród morskich i wodnych akcentów: nut morskich, drewna z morza, alg, wody mineralnej HS, nut wodnych. Pojawi się też w połączeniu niektórych składników kompozycji aromatycznych i zielonych: mięty, jałowca, herbaty, liści porzeczki, metalicznego geranium, wetywerii, lawendy a szczególnie, gdy obok znajdziemy cytrusy i kryształki soli. Jaskrawą wręcz biel potrafią z kolei ukazać nuty ozonowe, przywołujące skojarzenie z ostrym, zimnym powietrzem, a intensywny zapach mydła przypominają niektóre aldehydy. Czasem jednak skład "czystej" kompozycji może wyjątkowo zaskoczyć.

Gdzie znajdziemy powyższe aromaty?

Piżmo w czystej, kremowej odsłonie występuje w L'heure Romantique Ciro z chłodnym arbuzowym sokiem, grejfrutem oraz delikatną różą i fiołkiem alpejskim. W tym połączeniu musuje nutka lekko miętowej świeżości, choć mięty nie ma w składzie. Bardziej "wietrzną" czystość znadziemy w Menage a Trois od Zarkoperfume, w którym również piżmo współgra z niemal wyczuwalnie zmrożonym arbuzem. Podobna kremowo-świeża czysta nuta otwiera Bleu Paradis Terry de Gunzburg. Mamy tu liczi oraz różę delikatną i lekką jak chmurka, która unosi się w piżmowej głębi.

White Moss Acca Kappa - miękkie i gładkie, otulające czystością piżmo w aromatycznym towarzystwie lawendy, jałowca i bardzo wyważonego akcentu aldehydów, to zapach, który daje uczucie wypielęgnowanej skóry po długim, relaksującym masażu. Muschio Nobile od Nobile 1942 wyróżnia gładkie połączenie składników - piżmo tutaj ma pudrową otoczkę z irysa i drzewa sandałowego, które kojarzą się z delikatnym zapachem dziecięcych kosmetyków. Biel płatków magnolii i mleczny aromat ambrette podkreślają także kremową czystość piżma w Bond Street Hugh Parsons.

Z czystością kojarzą się aromaty morskie zawarte w perfumach. Wśród takich kompozycji jest oczywiście Wave Musc Mancery, realistycznie oddany zapach słonej wody morskiej, w którym znajdziemy nuty morskie, drewno z morza, wodorosty i sól. Również "słone" wydają się Sail Acqua di Portofino – tu oprócz wodnych akcentów mamy nuty, które potęgują wrażenie słonej świeżości: geranium, eukaliptus i tymianek, w podobnym klimacie jest Sea Bliss Valmont w koncentracji wody toaletowej (warto też zwróćić uwagę na inne zapachy z serii Palazzo Nobile).

Aromatyczny, zielony Source Joyeuse No1 Hayari odświeża miętą i ogórkiem wśród cytrusów, z kolei bogactwo cytrusowych składników w połączeniu z mchem dębowym i pachnotką otoczy nas czystym powiewem w Sole di Positano Toma Forda.

Czystość świeżego prania odnajdziemy wśród propozycji marki Lubin. W Gin Fizz białe kwiaty, cytrusy i nuty aromatyczne tworzą spójną, harmonijną kompozycję, która spowija krystaliczną bielą. Wręcz sterylna czystość w The Muse Zarkoperfume przenika na wskroś intensywną wonią kwiatu bawełny na piżmowo – drzewnej bazie, zapach jest surowy, a nawet ostry, jakby miał bardzo wysoką koncentrację. Obie propozycje mają wybitną trwałość.  Czystość doskonale odzwierciedlają także zapachy Histoires de Parfums – 1831, w którym występuje charakterystyczna aldehydowa nuta znana z legendarnego zapachu Chanel 5, ostra, mydlana, elegancka świeżość i jeszcze wyraźniejsza – w 1926, mimo braku aldehydów w piramidzie tego zapachu.