Kwiecień 26, 2018

Perfumy do pracy – na co zwrócić uwagę?

Miejsce pracy to dość specyficzne środowisko, które rządzi się swoimi prawami. W wielu biurach obowiązuje nas oficjalny dress code, który bardzo często dotyczy nie tylko naszego stroju i obuwia, ale także fryzury, makijażu oraz perfum. Szczególnie te ostatnie mogą w przestrzeniach biurowych wzbudzać wiele kontrowersji. Jak wybrać odpowiedni zapach do pracy?

.

Wybierz zapach o odpowiedniej intensywności

W przypadku perfum odpowiednich do pracy z góry należy przyjąć, że nawet jeśli je uwielbiamy, będziemy musieli zrezygnować z ciężkich, orientalnych kadzidlanych kompozycji. Idealne perfumy do pracy nie powinny bowiem być zbyt intensywne, szczególnie jeżeli pracujemy w otoczeniu ludzi lub z klientami. Musimy bowiem pamiętać, że perfumy do pracy nie powinny przeszkadzać naszym współpracownikom i być zbyt inwazyjne. Zdarza się bowiem, że niektórzy cierpią na alergie lub inne dolegliwości, a zbyt intensywne zapachy mogą negatywnie wpływać na samopoczucie, zmniejszać wydajność, przeszkadzać w koncentracji, a nawet wywoływać bóle głowy!

Nie przesadzaj z ilością

Nawet najłagodniejsze i subtelne zapachy mogą okazać się zbyt intensywne i męczące dla otoczenia, jeśli użyjemy ich zbyt dużo. Zdecydowanie w przypadku perfum do pracy wystarczy delikatne skropienie niewielką ilością wybranego zapachu szyi i nadgarstków.

Jeśli perfumy aplikujesz zazwyczaj ciężką ręką, dobrym pomysłem może być także wybranie mniej intensywnej wody toaletowej lub perfumowanej mgiełki do ciała.

Wybierz odpowiednią kompozycję

Jak już wspominaliśmy, do biura raczej nie sprawdzą się orientalne, kadzidlane nuty, W tym wypadku warto postawić na kompozycję, która nie tylko będzie lekka, ale także sprawi, że będziemy wydawać się bardziej profesjonalni. W tego typu zapachach warto więc szukać nut wodnych lub ozonowych, a także energetyzujących cytrusów. Dobrze sprawdzą się też lekkie, świeże kwiatowe nuty, a także zapachy z dodatkiem orzeźwiających ziół lub zielonej herbaty.

Wiele ciekawych propozycji zapachów niszowych, znajdziecie w naszej perfumerii internetowej MonCredo.pl. Serdecznie zapraszamy!