Grudzień 30, 2020

OLFAKTORYCZNE ODLICZANIE, CZYLI TOP 10 NA SYLWESTROWĄ NOC

Świąteczne aromaty, które w zasadzie będą odpowiednie na całą zimę, uzupełniamy o listę tych, które naszym zdaniem idealnie wpasują się w sylwestrowy klimat. W szerokim asortymencie Mon Credo jest ich znacznie więcej, jednak te, które wybraliśmy, naszym zdaniem wyróżniają się w sposób szczególny. Jeśli chcecie wiedzieć dlaczego, odliczajcie razem z nami!

10... BEAUTE DU DIABLE

Naszą dziesiątkę zaczynamy od wibrującej w nosie wytrawnej ziołowej goryczy, która pochodzi od baśniowo magicznej mieszanki absyntu i ginu. Ich intensywny aromat podkreślają nuty cytrusów i igliwia, a podstawę tworzy głęboki akord drzewny. Z pewnością zapach docenią osoby gustujące w niebanalnych, a nawet lekko kontrowersyjnych kompozycjach. Mocne trunkowo-ziołowe akcenty odstają odrobinę od klasyków, więc są to perfumy dla tych, którzy nie boją się zaskakiwać.

9... ROSSO POMPEI

Po propozycji nieco bardziej skierowanej w gusta panów, teraz mamy coś nietypowego dla pań. Rosso Pompei to nowość na naszych półkach, ale już wiemy, że będzie cieszyć się dużym zainteresowaniem. To najbardziej barwna z iluminacji świetlnych na tle czarnego nieba sylwestrowej nocy! Prawdziwa petarda, biało-żółte refleksy kwiatów, żółto-czerwone błyski cytrusów, czerwono-bordowe drzewne desenie i pomiędzy nimi tysiące barw najszlachetniejszych aromatów ze zbiorów Tiziany...

8... NO.31

Szlachetne aromaty trunków w perfumach idealnie sprawdzą się podczas sylwestrowej nocy. Kojarzą nam się głównie z markami Frapin czy Liquides Imaginaires, ale znajdziemy je także w kompozycjach innych marek. Rzadziej spotykany jako składnik perfum, lecz bardzo ciekawy aromat brandy połączył z czekoladą Mirko Buffini w zapachu No.31. Uzyskał niepowtarzalny, musujący akord głowy dodając cytrusy i cynamon.

7... ELITE III

To kompozycja, którą polecamy głównie paniom szukającym wyjątkowej elegancji w perfumach. Aldehydy grające tutaj pierwsze skrzypce, są dosyć trudnymi składnikami. Większość zapachów, które w składzie zawierają aldehydowy akord, jest odbierana jako perfumy poważne, z poprzedniej epoki, dla starszej pani. Nic bardziej mylnego! Żaden inny składnik, nie potrafi nadać takiego biżuteryjnego wyrafinowania, jak właśnie aldehydy, a łącząc je z czarną porzeczką, kwiatem pomarańczy i kadzidłem, marka Bois 1920 uzyskała kontrastowy zapach niesfornej współczesnej damy w eleganckiej scenerii dawnych salonów.

6... DECIMO

Do klasycznych, eleganckich, perfum męskich dołączył niedawno Decimo Gritti– zapach w klimacie takich bestsellerowych kompozycji z naszych półek, jak: The Orchid Man, Fili czy Orion. Znajdziemy w nich wspólny element aromatycznej świeżości gorzkich cytrusów z charakterystycznym drzewnym tłem, jednak Decimo ma w sobie odrobinę więcej powściągliwości ;) Są to perfumy, a więc stężenie olejków gwarantuje wysoką trwałość, a sam zapach, no cóż... absolutny klasyk jak biała koszula i jeansy – w każdej sytuacji, w każdym wieku.

5... PINK MOLECULE

Podając piątą propozycję wracamy pamięcią do naszych damskich bestsellerów, wśród których obok Kirke, Deliny i Tańca Ważki jest oczywiście Pink Molecule. Większość klientek już pamięta, że bita śmietana i różowy szampan to nic innego jak musująca różowa molekuła od Zarko. Najweselsza, najbardziej „dziewczęca” kompozycja na tle trzech poprzednich to na pozór słodko - świeży przyjemniaczek, a potrafi wodzić za nos jak swym wzrokiem kokietka. Zawsze intryguje, więc nie mogło zabraknąć jej w zestawieniu.

4... SEVERO

Skoro już proponujemy słodkiego szampana dla Pań, to i Panom zaproponujemy odrobinę słodyczy. Severo inspirowany drinkiem Cuba Libre, tak wiernie oddaje jego zapach, że aż czuć posmak coli na języku ;) Do tego limonka, rum, brzoza, czarny pieprz i oto mamy zaskakujący mix idealny na specjalne okazje.

3... ATLANTIDE

Upojny akord białego kwiatu otwiera kompozycję, która odurza i niezwykle rozbudza wyobraźnię. Na tę wyjątkową noc Atlantide będzie idealnym aromatem szczególnie dla zdecydowanych kobiet. Tuberoza użyta w perfumach nawet w niewielkim stężeniu znacząco zmienia odbiór kompozycji zapachowej, a przy użyciu absolutu kwiatowego działa wręcz hipnotyzująco, wytężając po stokroć odbiór naszych zmysłów.

2... NOIR EXTREME

Noir Extreme zdecydowanie zasłużył na drugie miejsce w dziesiątce. To zapach, do którego wracają nasi klienci zaskoczeni ewolucją nut zapachowych. Pierwsze wrażenie to trochę chłodniejsza mieszanka przypraw, odrobinę sucha i ostra, jednak z lekko słodkim tłem. Dosyć szybko zapach zmienia się nie do poznania, pokazując oszałamiające serce, w którym waniliowo - balsamiczna słodycz burzy zmysły. To najwyższy wymiar perfumiarstwa, które doceni każdy mężczyzna ale i każda kobieta.

1... DOM ROSA

W ostatniej sekundzie, gdy już czuć smak i zapach szampana, Dom Rosa stapia się z atmosferą wyjątkowej nocy. Aromat balansujący między słodyczą a wytrawnością, musujący jak sam szampan, w eleganckim wieczorowym stylu – to zapach doskonały na koniec i na początek, a przede wszystkim - to szampan, którym można upajać się bez ograniczeń!

Wszystkim naszym Klientom serdecznie dziękujemy, że byliście z nami w tym pełnym emocji, obaw, niepewnym i trudnym dla nas wszystkich roku. Życzymy sobie i Wam, drodzy klienci, by kolejny rok był łaskawszy, a ponure czarne chmury zastąpiły kolorowe, pastelowe, pachnące skarbami świata obłoki.

Zespół Mon Credo