Sierpień 5, 2021

MINI PERFUMY NA WAKACYJNE WYJAZDY

Mini perfumy to temat bardzo często poruszany w okresie wakacyjnym. Pytanie o miniaturowe wersje ulubionych zapachów pada bardzo często w letnich miesiącach. Chcecie zabrać ze sobą ukochane perfumy na wakacyjny wypoczynek, ale nie możecie wziąć ze sobą ich pełnowymiarowego flakonu? Chociaż nie każda marka oferuje taką opcję, to w naszym asortymencie znajdziecie spory wybór zapachów w małych pojemnościach, wśród których z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!

NA KTÓRE PÓŁKI ZWRÓCIĆ UWAGĘ?

W miniaturowych wersjach mamy kilka pojemności, od 7,5ml olejków Moresque i niewiele większych wód UERMI – 8,5ml, przez „dziesiątki” Mirko Buffini, 13- mililitrowe perfumetki od Nobile 1942, 15-stki Acca Kappa oraz Histoires de Parfums, kończąc na 30-stkach Escentric Molecules i Tom Ford. Ciekawą opcję proponują też marki Jacques Zolty, Parfums de Marly, Histoires de Parfums, Moresque oraz Lengling, w ofercie których znajdziecie zestawy próbek lub perfumetek zapachowych kilku wybranych perfum.

NAJBARDZIEJ „LETNIE” ZAPACHY W MAŁYCH POJEMNOŚCIACH

Wybraliśmy dla Was po jednej, najbardziej wakacyjnej propozycji z każdego domu perfumeryjnego, który oferuje perfumy w miniaturowych wersjach. Przypomnijmy Wam ich „klimat” i podstawowe akordy:

• MORESQUE TAMIMA – cytrusowy – aromatyczny – drzewny

Jasne, świetliste akcenty pomarańczy w ziołowej zieleni, jednak mimo zawartości szałwii, eukaliptusa i cyprysa, nie ma aptecznego tła. Tamima jest radosna jak słoneczny dzień. To raczej zapach dla kobiety, choć według marki – uniseks.

Z przewagą męskich tonów, ale również uniseks. W So Satin dominują cytrusy, imbir i czarny pieprz. Opisany przez markę jako „oda do imbiru”. Z pewnością jeden z najbardziej pobudzających zapachów w Mon Credo. Lekki, odrobinę musujący, wytrawny z ciepłymi akcentami.

• MIRKO BUFFINI HAECCEITAS – pudrowy – białe kwiaty - aromatyczny

W tle frezji i kwiatu pomarańczy pojawia się gourmandowa nuta pianek marshmallow – jedyna w naszych zbiorach. Do tego w sercu pudrowy irys – może wydawać się słodko, mdło i duszno. Nic podobnego! Świeżość frezji łączy się z szyprową bazą z cyprysem oraz mchem dębowym i wszystko nabiera charakteru!

Popularny „Taniec ważek” w zasadzie jest zapachem całorocznym. W lecie z pewnością urzeknie soczystym, słodkim jabłuszkiem i jedną z najpiękniejszych perfumowych odsłon wanilii – puchatą, miękką, otulającą i niezwykle zmysłową.

• ACCA KAPPA MUSCHIO BIANCO – piżmowy – aromatyczny – drzewny

Czysty, cielesny aromat zapachu z serii White Moss rewelacyjnie sprawdza się latem, gdyż jest bliskoskórny, nie przytłacza a jednocześnie utrzymuje się na skórze przez wiele godzin. Znajdziemy w nim ciepłe piżmo, lawendę, aromatyczny jałowiec i mech dębowy, a w ich cieniu lekkie cytrusy i drzewne akcenty. Nieco bardziej w męskim stylu, ale paniom również się spodoba.

Bardziej wakacyjnie być nie mogło. „Dwójka” z historii perfum pachnie dokładnie tak, jak wygląda – świeżo, kolorowo, radośnie, pozytywnie! Otwiera się niezwykle energetycznym akordem kwiatów: bzu, konwalii, magnolii i ylang-ylang, a otacza je wszechobecna zieleń. Baza jest miękka i przyjemna, co ciekawe, choć skład wydaje się lekki, zapach „siedzi” na skórze w nieskończoność.

Według strony marki w otwarciu pojawia się owocowa nuta czarnej porzeczki i brzoskwini z piżmem w tle. Naszym zdaniem w kompozycji od pierwszej chwili dominuje cytrus. Jest to rzadziej spotykana nuta – cytron. Jest dosyć kwaśny, pobudzający i doskonale współgra z herbacianym akcentem.

Zaczyna się pomarańczowo-cytrusowo, później kompozycja odkrywa uroki białego kwiecia, świeżych liści i ziół, przypraw, ale nie jest to z pewnością ulotny świeżaczek. W bazie mamy bogatą mieszankę, która rzadko bywa podstawą tak leciutkich nut: labdanum, cywet, piżmo, bursztyn, dzięki nim nie jest nudno.

Klasyk znany większości klientów perfumerii – nie tylko naszych. „Jedynka” jest dobra na wszystko. To zapach, który dopasuje się do każdej okazji, każdych warunków i miejsca. Iso e super współgra z naszymi emocjami, reaguje na nie, podobnie jak na warunki atmosferyczne, więc to pewniak, jeśli chodzi o zapachy idealne na wakacyjne podróże.

Wiecie już, który z zapachów zabierzecie ze sobą na wakacje? A może chcecie poznać pozostałe perfumy dostępne w miniaturkach? Zajrzyjcie na naszą stronę, gdzie konsultantki chętnie doradzą Wam podczas internetowego czatu.