Styczeń 3, 2022

DUCH OSMAŃSKIEGO DWORU W AROMATYCZNYCH INSPIRACJACH GRITTI

Ponad 30 rewelacyjnych kompozycji włoskiego domu perfumeryjnego Gritti już przez ponad rok oczarowuje klientów Mon Credo. Tylko tyle czasu potrzebowała marka by stanąć na podium jako jedna z trzech najbardziej cenionych i najczęściej przyciągających wzrok w naszej perfumerii. Fenice, Duchessa, Noctem Arabs, Decimo, 19-68, Chantilly to te, które codziennie zachwycają kolejnych klientów. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji poznać tej marki, koniecznie przeczytajcie i sprawdźcie, czym Gritti skradło serca odwiedzających Mon Credo!

NOWOCZESNA KOLEKCJA W HOŁDZIE ALVISE GRITTI

Historia Gritti opowiedziana przez założyciela marki – Luca Gritti, tak naprawdę sięga XVI wieku i jest oparta na pasji jego przodka – Alvise Gritti. Urodzony w Konstantynopolu alchemik i podróżnik handlował własnoręcznie stworzonymi perfumami, do których sam opracowywał receptury, spisując je w książkach. Ich charakterystyczną cechą było połączenie dwóch kultur, wschodu i zachodu za pomocą esencji pozyskanych z obu obszarów. Od Wenecji po Daleki Wschód przez kilka stuleci dojrzewały pasje, inspiracje oraz doświadczenia, które stanęły na własnym fundamencie w 2010 roku. Wówczas, po wieloletniej pracy dla innych marek, powstała rodzinna marka nazwana rodowym nazwiskiem Gritti .

Luca Gritti odkrył starożytne formuły, ożywił je w nowoczesnej, luksusowej formie, zachowując w każdej kompozycji nutę włoskiej przeszłości. Kolekcję przypieczętował herbem rodu, który umieścił w logo marki. Miasta, narody, kultury, historie, krajobrazy, wspomnienia, podróże, obrazy zapisane w pamięci, to wszystko odzwierciedla kolekcja, w której przejawia się artystyczna i wrażliwa natura założyciela.

„MY JESTEŚMY PODRÓŻNIKAMI, MAMY MORZE POD STOPAMI...”

W tych słowach Luca nawiązuje do podróży Alvise. Odkrywają one najważniejszą z inspiracji, dzięki której powstało wiele kompozycji w kolekcji Gritti (np. Saraj czy Antalya ). Te szlachetne zapachy przenoszą nas w odległe regiony, krainy, pokazują nam egzotykę cudownych miejsc, w których bywał twórca. Są one najbliższe starożytnym recepturom. W pozostałych zdecydowanie bardziej czuć powiew współczesności oraz pasję i zaangażowanie samego założyciela w kontunuowanie cennej, owocnej, rodzinnej historii.

Czery kolekcje Gritti tworzy 48 kompozycji zapachowych o koncentracji wód perfumowanych i ekstraktów. W Mon Credo znajdziecie ponad 30 zapachów, z których każdy niesie szczególny przekaz: „nie poddaj się pod naporem przeciwności”, sugerujący również duchową podróż i doświadczenia rodziny, a jego łacińska inskrypcja widnieje nad logo marki.

TYSIĄCE EMOCJI W CZTERECH KOLEKCJACH GRITTI

BRA COLLECTION

Biel, złoto i marmurowy wzór to olśniewający design jednej z kolekcji, skierowanej wyłącznie do kobiet. Szlachetna i delikatna, zmysłowa i kusząca, jak cicha obietnica. Każda z kompozycji podkreśla kobiecość subtelną słodyczą, pochodzącą głównie od kwiatowych, owocowych i gourmandowych składników, częściej spotykanych właśnie w damskich perfumach. Ta seria to opowieść o kobiecej naturze, emocjonalności, cieple, delikatnym uśmiechu, ale także o namiętności.

Perfumy z białej kolekcji: Macrame, Dame de l'ile, Tutu, Tutu Blanc, Chantilly, Rebrode, Adele, Jacqueline.

BLACK COLLECTION

Jeden szczególny dla twórcy zapach w tej kolekcji - 19-68 , symbolizuje rok urodzenia Luca Gritti. Czarna kolekcja jest zdecydowanie cięższa, intensywniejsza i każda z jej kompozycji ma uniseksowy charakter. Kilka zapachów powstało w oparciu o wspomnienia z morskich podróży, inne są olfaktorycznym wyrazem szacunku do poznanych innych kultur. Tworząc tę kolekcję Luca czerpał inspiracje z tajemnicy i magii kompozycji opracowanych według dawnych receptur Alvise.

Perfumy z czarnej kolekcji: Saraj, Decimo, Preludio, 19-68, Antalya, Magnifica-lux, Delirium, Damascus, Noctem Arabs, Doped Tuberose, Aqua Incanta, Fanos.

I TURCHESI

Magia płynącego i opalizującego świata w kolekcji celebrującej śródziemnomorskie lato, którego symbolem są lekkie, orzeźwiające, musujące cytrusy. Seria turkusowa to gra kontrastów lazurowej wodnej otchłani odbijającej jak lustro żywe, słoneczne barwy pomarańczy, żółci, czerwieni. Każda z kompozycji tej kolekcji poświęca szczególną uwagę wartości jednego składnika: tangeryny, pomelo, pomarańczy, bergamotki i interpretowanego jako akord cytrusowy olejku neroli.

Perfumy z turkusowej kolekcji: Neroli Extreme, Pomelo Sorrento, Arancia Ambrata, Costiera, Tengerina.

PRIVE COLLECTION

Najintensywniejsze kompozycje Gritti – 7 ekstraktów perfum w niezwykle eleganckiej, luksusowej oprawie. Każdy z flakonów otula czarny aksamit, z wyjątkiem Fenice, który ma czerwoną szatę. Kolekcja Prive to spotkanie historii z nowoczesnością. Powstała we współpracy Gritti z niemiecką marką Classic, a jej zamysłem było stworzenie pomostu między narodzinami pasji Gritti w renesansie, po jej współczesne odrodzenie w XXI wieku.

Perfumy z kolekcji Prive: Fenice, Duchessa, Rialto, Anima, Oud Reale, Seta, Puro.